Professió del pare, de Sorj Chalandon

 

” -És la guerra!
El pare va entrar donant un cop de porta. Va cridar aquelles paraules sense treure’s l’abric. Va repetir “la guerra” al llindar de la sala d’estar i del menjador. La mare i jo érem a la cuina.”

Farà almenys dos mesos que vaig acabar de llegir l’última de les pàgines de Professió del pare i, tot i que va ser una de les meves recomanacions de Sant Jordi, no m’he vist amb cor de començar la seva ressenya fins avui. Estava organitzant la biblioteca quan me l’he trobat al piló de llibres pendents de ressenyar. Quan l’he vist me n’he recordat del que vaig sentir mentre el llegia i he decidit que no podia passar ni un dia més sense recomanar-lo per aquí, pel blog. És irònic però els ressenyes que més respecte em fan escriure són les dels llibres que més m’han impressionat. Avui us parlo de Professió del pare, de Sorj Chalandon.
Coneixem a l’Émile Choulans al funeral del seu pare, l’André Choulans, al qual només hi assisteixen ell i la seva mare. La mort del seu pare el porta a recordar la seva infantesa, enfosquida per la bogeria sense diagnosticar del seu pare, que creia ser agent secret i membre de l’OAS, una organització paramilitar francesa que té per objectiu retornar Algèria a l’imperi francès i matar al general De Gaulle. Inmers en els seus deliris, s’aïlla a ell, a la seva esposa i al seu fill, fent-los viure les seves fantasies, castigant-los amb severs i desmesurats càstigs i privacions. A mesura que l’Émile va creixent viu més immers en el particular i opressiu univers del seu pare, creient-se els seus papers dins l’organització terrorista, l’existència d’un padrí estatunidenc anomenat Ted que sempre l’observa sense ser vist i les missions que li assignen.
No havia llegit res d’aquest autor francès, ni tan sols cap recomanació em va portar a interessar-me per aquest llibre. Amb Professió del pare em va succeir allò tan bonic que només succeeix molt de tant en tant d’inspirar-te en una llibreria i triar un llibre del qual no en saps res. Però sens dubte després d’aquesta lectura penso llegir els altres llibres de Sorj Chalandon.
Aquesta novel·la és dura de llegar, ja que et descriu amb tota mena de detalls el terror que va viure l’autor al llarg de la seva infantesa (ha reconegut en diverses entrevistes que aquest llibre és una autobiografia novel·lada amb tocs de ficció), atrapat en la bogeria del seu pare. És una lectura brutal, fàcil de llegir, amb un estil sobri, directe i afilat i dividida en capítols curtíssims que mantindrà al lector amb l’ai al cor des de la primera pàgina fins a l’última. Chalandon no cau en sentimentalismes, descriu fidelment el que va passar i l’anhel de l’Émile per no decebre al pare, per no fer-lo enfadar.
L’atmòsfera opressiva i aïllada de casa els Choulans m’ha recordat a les millors novel·les de David Vann. L’André sotmet a la seva família a una vida reclosa, limitada i completament sotmesa als seus deliris i a la seva obsessió de matar a De Gaulle i recuperar Algèria, fent la vida impossible a la seva esposa i al seu fill amb els seus imprevisibles canvis d’humor i les seves brutals represàlies quan s’enfada.
La història conté entre línies una gran reflexió sobre el sofriment que comporta ser fill d’un home amb una malaltia mental a qui no li van diagnòstic mai la seva bogeria degut precisament a l’aïllament de la família.
En conclusió, una història trista, colpidora, brutal, dura, punyent, plena de veritat, fácil de llegir, difícil de digerir i impossible d’oblidar. Molt, molt, molt recomanable.

 

 T’AGRADARÀ 
SI ET VA AGRADAR
 ALTRES LLIBRES 
DE L’AUTOR
  • La quarta paret.
  • Retorn a Killybegs.

 

2 pensaments sobre “Professió del pare, de Sorj Chalandon”

  1. Vaja, havia sentit a parlar d'aquest llibre, però no m'haia aturat cap vegada a llegir una ressenya. Potser massa intimista pel meu gust, eprò em sembla que té el to dramàtic perfecte, així que ho pensaré. Per cert, no sabia que tenia tocs autobiogràfics :O

    Salutacions,
    Laura.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s