Sortir a robar cavalls, de Per Petterson

Estimada A.,

Amb Karl Ove Knausgård em vaig estrenar en la literatura noruega, i no cal que et digui que la seva lluita em va encantar i em segueix encantant. És per això que vaig decidir provar amb l’escriptor Per Petterson. Sortir a robar cavalls és la seva novel·la més popular i celebrada, guanyadora del Premi IMPAC Dublin 2007.

El protagonista i narrador d’aquesta història és en Trond, un home que, als seus setanta anys, decideix recloure’s en una petita cabana a la muntanya, propera a la frontera amb Suècia i enmig d’una naturalesa exuberant, en busca de solitud, pau i silenci. La seva única companyia és la seva gossa i un veí proper, que resulta ser en Lars, un amic de la infantesa que el porta a recordar l’estiu de 1948, quan en Trond tenia quinze anys i, com cada estiu, ajudava al seu pare a talar arbres. Però aquell estiu tot va canviar pels dos amics que ara, al crepuscle de les seves vides, s’han retrobat.

A través de la mirada de dos adolescents que encara conserven la innocència de la infantesa la novel·la repassa un moment trascendental de Noruega. Davant l’ocupació nazi els noruecs s’organitzaven clandestinament per oposar resistència. Però tots aquests fets no són més que l’escenari que condiciona una història d’amistat entre dos nens durant un estiu en el que un accident els hi canviarà la vida.

La naturalesa es converteix en un personatge més de la narració, el text està ple de descripcions del paisatge que rodeja als dos protagonistes. Gairebé pots veure els rius, les muntanyes, els boscos, la boira, els llacs noruecs, pots sentir el fred, i l’olor de fusta, resina i de cavall. Sortir a robar cavalls transmet la pau i el silenci d’aquesta espectacular ambientació.

Quan vaig acabar la lectura no n’estava segur de si m’havia agradat o no. Ja fa més d’un any des d’aleshores, i durant aquest temps l’he anat digerint, l’he anat madurant dins meu. Tot i que, si bé és cert que és una novel·la excel·lentment narrada, d’una profunditat commovedora i amb un final rodó, també ho és que no vaig connectar amb els seus protagonistes com ho faig, per exemple, amb els actors que configuren l’obra de Knausgård.

Atentament,

Jan Arimany.

P.S. El 1990 un incendi en el ferri Sacandinavian Star va ocupar tots els titulars de la premsa noruega. Entre les víctimes mortals del malaurat accident estaven la mare, el pare, un germà i una neboda de Petterson. Tot i que l’escriptor sempre insisteix en què les seves novel·les no són autobiogràfiques, és possible que una desgràcia d’aquesta magnitud no s’escoli en les seves obres? El suïcidi del pare de l’escriptor nordamericà David Vann clarament ha influït en la seva obra. I no puc evitar pensar que l’obra dels dos escriptors, tot i que és completament diferent, comparteixen l’exploració de les complexes relacions familiars i la importància de la naturalesa.

 

*

62_sortirarobarcavallsTítol: Sortir a robar cavalls.

Autora: Per Petterson.

Traductor: Carolina Moreno Tena.

Editorial: Club Editor.

Pàgines: 256.

Preu: 18,95€.

ISBN: 978-84-7329-203-0.

Valoració: 6/10.

 

T’agradarà si t’agrada:

3 pensaments sobre “Sortir a robar cavalls, de Per Petterson”

  1. És d’aquests llibres que et crida pel títol i et mires de què va. L’he tingut a les mans, però no em vaig acabar de decidir. Amb la teva ressenya no m’acabo de decidir tampoc, hahaha. Ja passa de vegades que saps que el llibre està molt ben fet, però no t’arriba personalment. No cal donar-hi massa voltes, són els intangibles de la lectura.

    M'agrada

  2. Uf, em sap greu, però aquest cop tampoc em convenç, em sembla massa descriptiva per a mi. Sembla que mai coincidim en lectures, però vaja, pas gust de llegir-te de totes maneres 😉

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s