El mar, de Blai Bonet

Estimada A.,

Si bé és cert que Agustí Villaronga em va horroritzar amb l’adaptació cinematogràfica de Incerta glòria, no és menys cert que la seva pel·lícula de El mar em va encantar. L’increïble final del film em va deixar tan bocabadat que em vaig llençar a la llibreria més propera a buscar-ne el llibre que, gratament sorprès, em vaig endur amb la nova i preciosa edició amb què Club Editor, capitanejat per Maria Bohigas, ha rescatat aquest clàssic de la seva col·lecció. Amb epíleg de Xavier Pla i nous capítols inèdits que es van perdre en la burocràcia de la grisa censura, aquesta edició és sens dubte la que necessites si vols devorar aquesta perla literària.

En un sanatori per tuberculosos, en una Mallorca on l’ombra de la violència i la misèria de la recent guerra civil ha arrelat en els cors dels seus habitants, es retroben Andreu Ramallo, atractiu, vital, amb secrets, “salvatge i tendre”, i Manuel Tur, sensible, trasbalsat, torturat i obsessionat per la religió. Els dos comparteixen un passat tèrbol a Argelús, el poble on varen créixer. Els dos són apassionats, els dos lluiten desesperadament per viure i per trobar el seu lloc en el sanatori, tant lluny de les seves famílies i les seves vides anteriors, tant lluny del pas del temps, que despietat segueix endavant fora d’aquell oasi de pau i mort.

Bonet es va llençar a escriure El mar després de gaudir del temporal literari de William Faulkner, i la influència de l’escriptor nord-americà es respira a cada síl·laba d’aquesta obra. L’estil al·lusiu, exigent, radical, inquiet, nerviós, contradictori, apassionat i tràgic de El mar et trasllada a paisatges secs, parets desangelades, homes esquerps, toscos, freds, que posen els seus sentiments en quarantena com si fossin serps verinoses, infeccions mortals o vergonyes inconfessables. Bonet és el Faulkner català.

image

Els narradors d’aquesta història són principalment Andreu Ramallo i Manuel Tur, però també sor Francisca Luna i el mossèn Gabriel Caldentey, que pivoten al voltant del món tortuós dels dos protagonistes. Els narradors es van succeint al llarg dels capítols, on es barregen pensaments, reaccions, diàlegs i descripcions en un riu literari senzillament impressionant. Tot i que, a diferència de la pel·lícula, al llibre l’homosexualitat no s’explicita -cosa impensable per presentar a la censura d’aquells temps-, sí que s’insinua, es llegeix entre línies com una ombra que els personatges amaguen al lector, perquè l’amaguen d’ells mateixos. Però si pares bé l’orella pots sentir les passes de la culpa, la respiració entretallada dels remordiments.

Tot i que l’autor sempre va insistir que no es tractava d’una història autobiogràfica, va començar a escriure aquesta novel·la al sanatori per tuberculosos de Caubet. La religió, la malaltia i l’aïllament, els tres pilars d’aquesta obra, van marcar fortament la vida de Bonet, que va ser seminarista, va patir de tuberculosi i era homosexual en un país i una religió que consideraven la homosexualitat delicte i pecat.

M’ha costat llegir El mar, però l’he gaudit encara més. Costa pujar una muntanya, però quan arribes al cim gaudeixes de les vistes que et regala. El mar no és una lectura per qualsevol tipus de lector, però si el que busques és deixar-te portar per una lectura que et descol·loqui i no et deixi indiferent, si el que busques és una novel·la que et transporti, et pegui, et perdi, et trobi i et torni a perdre, si el que busques és una novel·la que no et doni la història mastegada, que et doni l’oportunitat d’anar més enllà, de penetrar en la foscor més insondable de l’ànima, si el que busques és tot això, tinc dos cognoms per tu: Faulkner i Bonet.

Atentament,

Jan Arimany

*

9788473292214Títol: El mar.

Autora: Blai Bonet.

Editorial: Club Editor.

Pàgines: 288.

Preu: 19,95€.

ISBN: 978-84-7329-221-4.

He estat a: Mallorca.

 

T’agradarà si et va agradar:

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s