Tres llums, de Claire Keegan

Estimada A.,

Acabo de llegir un conte tan petit com tendre, tan senzill com profund, amb personatges tan simples com complexos i amb un final tan discret com emocionant. Acabo de llegir Tres llums, una lectura que no et pots perdre, deixa’m parlar-te’n una mica.

Tres llums és una història sobre el descobriment del significat de l’amor, la història de l’estiu que la protagonista (la llum narradora) passa amb els Kinsella (les dues altres llums). A través de la veu innocent i directa d’aquesta petita protagonista, arribes amb ella a casa d’aquests familiars que no ha vist mai. Els seus pares, davant la pobresa que viuen i l’imminent part d’un nou fill, han decidit portar-la a passar l’estiu amb la germana de la seva mare i el seu marit, dos grangers que no tenen fills i viuen prop de la costa. La nena al principi es mostra tímida, reservada, mai ha dormit lluny del brogit constant de la seva nombrosa familia, lluny del soroll, la feina i les preocupacions. En canvi a la casa dels Kinsella, envoltada de camps, tot és pau, tranquil·litat, quietud i calidesa. A poc a poc la nostra petita protagonista va coneixent als Kinsella, la seva bondat innata, la seva generositat incorregible, el seu passat tràgic, el seu amor discret.

«No t’has de sentir mai obligada a dir res –diu–. Recorda-ho sempre com una cosa que no cal que facis mai. N’hi ha molts que han perdut molt, només perquè van deixar passar una oportunitat perfecta de no dir res.»

En poquíssimes pàgines, Keegan construeix un relat d’alta volada emocional, un univers que, si hi penses, sembla mentida que hi càpiga en un llibre tan petit. Me l’he llegit i tornat a llegir, fixant-me aquest segon cop en cada paraula dels seus diàlegs, en cada aprenentatge i descobriment de la protagonista, en tot el que no es diu.

IMG_0782

I quan l’acabes, sents la sirena d’una ambulància que passa per un carrer llunyà, i sona el mòvil per un nou missatge d’algun grup de Whatsapp que fa temps que hauries hagut d’emmudir i encens la televisió i a poc a poc sents com va tornant el soroll i vas començant a trobar a faltar el silenci, la tendresa i l’afecte que t’ha donat aquesta petita joia literària en una sola tarda. I recordes aquell secret de la guineu de El petit príncep: “només s’hi veu bé amb el cor. L’essencial és invisible als ulls“.

Atentament,

Jan Arimany.

P.S. Et recomano que llegeixis aquest llibre estirada a l’herba o en una hamaca, gaudint dels primers vents estivals que remouen les fulles dels arbres i fan cantar als ocells.

*

9788494534874Títol: Tres llums.

Autora: Claire Keegan.

Títol original: Foster.

Traductora: Marta Hernàndez i Zahara Méndez.

Editorial: Minúscula.

Pàgines: 112.

Preu: 10€.

ISBN: 9788494534874.

He estat a: Irlanda rural.

També t’agradarà:

2 pensaments sobre “Tres llums, de Claire Keegan”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s