L’altra, de Marta Rojals

Estimada A.,

El llibre del qual et parlaré en aquesta carta ja fa uns quatre anys que el vaig llegir, però últimament l’he recordat amb molta nostàlgia i he sentit la necessitat d’escriure’t per recomanar-te la seva lectura. Es tracta de L’altra, de Marta Rojals, la segona novel·la de l’autora després del debut Primavera, estiu, etcètera, que va sorprendre a tot Catalunya. Jo en aquella època encara no havia llegit la història del retorn al seu poble natal de l’Èlia de Cal Pedró. Tot i que podria anar-te explicant L’altra a través d’una exhaustiva comparació amb Primavera, estiu, etcètera, no ho faré, ja que quan jo vaig llegir aquest llibre no sabia ni tan sols de l’existència del primer.

La protagonista i narradora d’aquesta història és l’Anna (també coneguda com a Nona o Annona), una dona que s’acosta als 40 anys, corrent, discreta, de classe mitjana i dissenyadora en un estudi de disseny gràfic, tot i ser llicenciada de física (coses de la crisi). L’Anna fa anys que viu amb en Manel (o Nel), però la crisi trastoca la parella quan en Nel és acomiadat del diari on treballava. Instal·lada en la monotonia, en l’incessant pas dels dies, en la lluita constant contra la frustració d’en Nel i contra els seus propis dimonis, l’Anna coneix al Teo, un jove de 21 anys amb discapacitat auditiva, en qui troba el consol, la passió i l’emoció que necessita per tirar endavant. A poc a poc vas coneixent a l’altra Anna, la del títol, la que, en realitat, sempre ha estat allà i que és la que fa possible la primera Anna.

Si hagués de recomanar una novel·la que retrati l’actualitat sense cap mena de filtres, recomanaria L’altra. Rojals sap capturar l’essència de l’ambient urbà, d’una persona normal i corrent, de la seva manera de parlar, sap introduir amb una naturalitat descarnada temes com la precarietat laboral, els traumes infantils, les hipoteques, les infidelitats, l’atur, l’amor, les manifestacions i el sexe. És difícil explicar la dimensió d’aquest llibre aparentment senzill però que amaga una maquinària narrativa formidable. Rojals sap treure suc d’una història aparentment corrent per crear una novel·lassa, sap introduir girs inesperats en el moment perfecte, sap enganxar al lector des de la primera pàgina i mantenir-lo amb l’ai al cor fins al final.

El resultat és una novel·la rodona, propera, fàcil de llegir, punyent, urbana, actual, amb personatges complexos i girs narratius increïbles. Una lectura inoblidable, tant, que t’estic escrivint aquesta carta quatre anys després d’haver-la llegit i la sento tan present com si l’hagués acabat aquest mateix matí. No et pots perdre aquest llibre.

Atentament,

Jan Arimany.

P.S. Tothom amb qui he parlat de l’obra de Marta Rojals m’ha defensat que, si bé les seves dues novel·les són bones, Primavera, estiu, etcètera és molt superior en tots els sentits. Discrepo. A mi L’altra em va atrapar molt més, pocs llibres m’han aconseguit fascinar tant. Espero amb impaciència nova novel·la de Rojals (que ja tocaria!).

*

eba21cb4525e33d6a7720337a1839ddaTítol: L’altra.

Autora: Marta Rojals.

Editorial: RBA.

Pàgines: 332.

Preu: 18€.

ISBN: 978-84-8264-666-4.

He estat a: Barcelona.

 

També t’agradarà:

Altres llibres de Marta Rojals a entrelletres:

 

4 pensaments sobre “L’altra, de Marta Rojals”

  1. Em semblava recordar el que ja comentes en aquesta ressenya, que ets bon fan de l’autor i que L’Altra t’havia agradat més. Jo encara no m’hi he posat, em sembla que els tinc els dos a casa. Em sap greu dir-te que, si algun dia em decideixo, probablement començaré pel Primavera… Però si no he entès malament, tu vas llegir primer el segon, i et va agradar més. No serà el típic cas de ‘l’autora té un estil propi que agrada molt, però el segon que llegeixes ja no et sorprèn tant’, rotllo Ruiz Zafón?

    M'agrada

  2. He llegit les dues i totes dues em semblen fantàstiques, comparteixo la teva opinió, només que “L’altra” em va deixar un sentiment molt més trist que “Primavera…”. Jo també espero que la propera novel·la surti aviat.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s