Istanbul Istanbul, de Burhan Sönmez

Estimada A.,

Quan obres Istanbul Istanbul, de Burhan Sönmez, el primer que trobes és un plànol dibuixat sense regle on apareix una porta de ferro, un lavabo, una habitació pels guàrdies i les cel·les vint-i-sis a quaranta-nou. No és fins que comences la lectura i tornes a repassar el mapa que notes que les cel·les quaranta i trenta-u, una enfront de l’altra, estan lleugerament ressaltades. Aquestes dues cel·les són l’espai físic on es desenvolupa aquesta història.

No saps en quin indret precís es localitzen aquestes masmorres, però saps que és a Istanbul. No saps en quin moment històric et trobes però saps que els reclusos de la cel·la quaranta són un jove estudiant, un metge, un barber i un avi i que a la cel·la trenta-u hi ha una noia que no diu mai res. No saps què han fet per acabar allà, però saps que s’alimenten a base de pa dur i formatge podrit, que ajunten els peus els uns amb els altres per protegir-se del fred, que tenen prohibit parlar i que, de tant en tant, els guàrdies se’ls enduen per la porta de ferro i els torturen de la forma més brutal i sanguinària. Els reclusos de la cel·la quaranta, quan els guàrdies no espien, s’expliquen històries i contes “que ja coneixem” (pg. 58) i reviuen records per fugir de la foscor que els envolta, el fred que els paralitza i el dolor que fa profund el temps.

Sents l’eco del ritme frenètic d’Istanbul, allà dalt, allà baix, pels costats, des de tot arreu t’arriba el brogit dels seus habitants, dels seus viatgers, dels seus ports, dels seus carrers, dels seus mercats, de les seves mil cares, del seu desordre, sents el perfum de la seva màgia i la pudor de la seva putrefacció. La ciutat dels tres noms apareix en aquesta novel·la com un protagonista més, un món eternament nascut i ferit pels humans.

IMG_1860

Una de les grandeses d’aquesta novel·la és que no acompanyaràs als protagonistes a les tortures que sofreixen sota el jou dels despietats guàrdies. No veuràs els interrogatoris. Només seràs amb els reclosos de la cel·la quaranta en els moments intermedis entre tortura i tortura, quan alguns descansen i d’altres curen les ferides dels que tornen més morts que vius de la fúria incessant dels seus captors. És en aquells moments quan es donen escalfor a través d’històries que tots ja coneixen, a través de l’humor, a través dels records de la infantesa i de com van ser detinguts, a través de banquets imaginaris. Això no els hi dóna esperança (“l’opi del poble” – pg. 74), però els fa més fàcil viure un dia més.

Istanbul Istanbul és una lectura exigent, intensa i colpidora. És d’aquell tipus de llibres que t’apassionen o odies. A mi m’ha apassionat. Sönmez demostra que no necessita altra cosa que quatre presos, uns guàrdies, unes cel·les i una porta de ferro per crear un univers on es barregen llums i ombres, ple de somnis i històries, un univers on cap sencera l’eternitat d’Istanbul, mig viva i mig morta que no deixa de construir-se a si mateixa sobre el seu passat.

Atentament,

Jan Arimany.

*

9788417339074Títol: Istanbul Istanbul.

Autor: Burhan Sönmez.

Editorial: Edicions del Periscopi.

Pàgines: 296.

Preu: 18,50€.

ISBN: 9788417339074.

He estat a: Istanbul, Turquia.

 

També t’agradarà:

2 pensaments sobre “Istanbul Istanbul, de Burhan Sönmez”

  1. Sí, estic d’acord amb tú, que l’autor no ens mostra les sessions de tortura, i sí com els protagonistes s’ajuden els uns als altres amb les seves històries.
    Fins i tot podriem dir que la novel.la és gairebé sobre el poder de les històries i de com poden transformar la realitat que un viu. A mi també m’ha agradat molt!

    M'agrada

  2. Exigent, intensa i colpidora. És que no es poden aplicar aquests adjectius a qualsevol obra de Periscopi. Em quedo amb aquesta definició, perquè em sembla que, més que al llibre, defineix a l’editorial. Sobre aquest llibre en concret, vaig llegir la coberta (com faig amb tots els d’aquesta editorial, és clar), i vaig decidir que no el llegiria fins que hagi visitat Istanbul, si és que hi arribo a anar.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s